Het leukste constructiespeelgoed / bouwspeelgoed

Constructiespeelgoed (of bouwspeelgoed) behoort tot het meest leuke speelgoed voor kinderen. Iedereen kent de bouwsteentjes van Lego en Duplo, maar er is heel veel meer speelgoed waarmee kinderen kunnen bouwen. Dat is goed voor de fantasie en goed voor de motoriek. Hieronder vind je een overzicht van al het leuke constructiespeelgoed dat er te koop is. Klik op de naam van het speelgoed voor meer informatie en voor goedkope aanbiedingen van al dit speelgoed bij de beste speelgoedwinkels.

Clicformers

Klik de mooiste bouwwerken in elkaar. Voor kinderen vanaf vier jaar. Clicformers zijn van alle kanten in elkaar te klikken, dat maakt de mogelijkheden erg groot.

Banbao

Banbao is een (veel) goedkoper alternatief voor Lego en Duplo. Er zijn zelfs bouwstenen in die twee maten. De Duplo versie van Banbao wordt Banbao Young Ones genoemd. Evenals bij Lego zijn er bij Banbao heel veel thema-dozen te koop. De Banbao bouwsteentjes zijn echter veel goedkoper.

Sluban

Een ander populair (en veel goedkoper) alternatief voor Lego is Sluban. Doordat het patent op Lego verlopen is mogen dit soort fabrikanten de bouwsteentjes namaken. Sluban en Lego passen dan ook gewoon op elkaar. Het aanbod aan verschillende Sluban pakketten en thema's is enorm groot.

Engino

Met Engino maak je heel complexe bouwwerken. Dit constructiespeelgoed kun je van zes kanten in elkaar zetten zodat je geavanceerde 3D projecten kunt maken. Engino is daarom ook bij oudere kinderen populair. Dat geldt vooral voor de Engino Discovery STEM pakketten waarbij wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde worden gecombineerd.

Twickto

Twickto staat voor twist (draaien) en click (klikken). Zo zet je vanalles in elkaar, vooral voor het zelf maken van voertuigen is Twickto heel geschikt. Dit constructiespeelgoed bestaat uit vierkante blokjes en ronde koppelstukken.


Megabloks

Het Canadese Megabloks maakt bouwspeelgoed dat dusdanig veel op Lego lijkt dat ze al een paar maal (zonder resultaat) door de Denen voor de rechter zijn gedaagd. Megabloks is uitwisselbaar met Lego, maar een stuk goedkoper. In Noord Amerika behoort Megabloks tot de tien grootste speelgoedfabrikanten. Naast bouwsteentjes maken ze ook ander speelgoed.

Knex

Knex is bouwspeelgoed dat bestaat uit kunststof stokjes van verschillende lengtes en verschillende koppelstukken waarmee meerdere van deze stokjes met elkaar verbonden kunnen worden. Op deze manier kun je heel complexe bouwwerken maken. Vooral voor het zelf maken van knikkenbanen leent Knex zich goed, maar je kunt er ook levensechte constructies mee maken.


Kapla

Van al het hier genoemde constructiespeelgoed is Kapla ongetwijfeld het meest eenvoudige speelgoed. Kapla (KAbouter pLAnkjes) is namelijk niets anders dan houten plankjes. Maar door de vorm en de zeer nauwkeurige afwerking kun je er zonder lijm en schroeven enorme bouwwerken mee maken.


Plus-Plus

Plus-Plus bouwsteentjes schuif je in elkaar. Het zijn zachte rubberachtige steentjes waarmee je zowel platte als 3D objecten kunt maken. Plus-Plus is er in twee maten, Plus-Plus Midi (voor kinderen vanaf anderhalf jaar) en Plus-Plus Mini (voor kinderen van 4 tot 12 jaar).

Brickadoo

Brickadoo is het meest realistische speelgoed. Met Brickadoo bouw je namelijk huizen, kastelen en andere bouwwerken met stenen en cement. Maar het leuke is dat je deze stenen en cement keer op keer opnieuw kunt gebruiken, zoals je dat bijvoorbeeld ook met klei kan.Magformers

Bij Magformers bouw je niet door te klikken of te stapelen, dit constructiespeelgoed werkt magnetisch. Zo kun je hele bouwwerken en complexe voertuigen in elkaar zetten.

Lego Juniors

Je hebt Lego en Duplo, maar sinds kort is er ook een tussenvorm: Lego Juniors. Dit constructiespeelgoed is groter dan de Lego blokjes, maar verfijnder dan Duplo. Zo bieden ze peuters en kleuters meer uitdaging dan Duplo, en dit bouwspeelgoed blijft langer leuk.

Meccano

Meccano is een echte klassieker in het constructiespeelgoed. Het was misschien wel het eerste constructiespeelgoed sinds de houten bouwblokken. Meccano bestaat al sinds 1901. Maar dat zou je niet zeggen. Met Meccano kun je moderne voertuigen als vliegtuigen, auto's en landbouwwerktuigen maken. Evenals bijvoorbeeld robots en machines.

Haba

Met Haba kunnen kinderen heel complexe houten knikkerbanen maken (maar ook een eenvoudige knikkerbaan als ze dat willen). Er zijn heel veel houten onderdelen beschikbaar zoals wissels, bruggen, molens, slingers, kruisingen, schansen en veel meer. Kinderen kunnen hun bouwfantasie er helemaal mee uitleven.

Smartmax

Evenals bij het eerder genoemde Magformers gebruik je bij Smartmax magnetisme om je bouwwerken in elkaar te zetten. Dit constructiespeelgoed is echter een stuk groter en grover dan Magformers waardoor het ook voor kleinere kinderen geschikt is. Smartmax is dan ook gericht op kinderen van 2 tot en met 6 jaar.

PlayMais

Nog meer uniek bouwspeelgoed. Want de naam zegt het al, PlayMais is speelgoed gemaakt van mais. Het is niet bedoeld om op te eten, maar als een kleine dat wel doet is er niets aan de hand, want dit speelgoed is van natuurlijke producten gemaakt. PlayMais moet je echter niet eten, je moet er mee bouwen. En je kunt er prachtige bouwwerken en kunstwerken mee maken.


Laserpegs

Laserpegs zijn bouwsteentjes met led-lampjes. Dat is een leuke extra mogelijkheid, want de blokjes geven stroom aan elkaar door en lichten op in de kleur van het bouwsteentje. Je hebt naast de gewone Laserpeg pakketten (vanaf 5 jaar) ook Laserpegs Junior voor kinderen vanaf 3 jaar.

Clics

Clics is eenvoudig maar leuk constructiespeelgoed uit Belgiƫ, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het zijn kleine kunststof bouwsteentjes die je op tal van manieren in elkaar kunt klikken. Spelen met Clics is goed voor de kleine motoriek en dit bouwspeelgoed is heel betaalbaar.


Domino Express

Met Domino Express van Goliath maak je je eigen Domino D-day banen. De pakketten bestaan niet alleen uit domino-steentjes maar ook uit bruggen, lanceertoren, slalom-parcoursen en alles dat nog meer nodig is om een spectaculaire dominobaan te maken.

Lego

Last but not least, het meest bekende merk bouwsteentjes. Lego (en Duplo) heeft geen introductie nodig.

Meer tips: 

(C) Alle teksten: van Rijswijk Content=King. Mogelijk gemaakt door Blogger.