Wanneer is speelgoed "goed speelgoed"?

Als je speelgoed voor een kind koopt wil je hem of haar graag goed speelgoed geven. Maar wat is goed speelgoed?


Speelgoedinfo.nl heeft richtlijnen opgesteld voor goed speelgoed. Speelgoed dat aan hun tien speelgoedregels voldoet kun je goed kinderspeelgoed noemen.

Van goed speelgoed leer je ongemerkt iets

Met goed speelgoed leer je zonder dat je het in de gaten hebt. Dat laatste is erg belangrijk want kinderen moeten al zoveel leren en het is niet de bedoeling dat je de druk te hoog legt. Leren kan echter ook spelenderwijs gaan, zonder dat je het in de gaten hebt.

En "leren" kan ook betekenen dat je leert op je beurt te wachten of dat je met verliezen leert omgaan.

Goed speelgoed biedt steeds nieuwe mogelijkheden

Dit is heel belangrijk om het speelgoed leuk te blijven vinden. Als kindere een spel maar op één manier kunnen spelen of bij speelgoed maar één handeling kunt uitvoeren zal het speelgoed weer snel in de kast verdwijnen.

Goed speelgoed gaat niet snel stuk

Hele belangrijk, maar toch wordt dit vaak vergeten. Vooral goedkoop speelgoed wil nog wel eens binnen een dag al kapot zijn, niet zelden met het gevolg dat het speelgoed niet meer gebruikt kan worden. Bespaar dus niet op kwaliteit. Met name aan merkspeelgoed voor kleine kinderen worden vaak hoge kwaliteiteisen gesteld door de fabrikant.

Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler

Als je speelgoed koopt is het belangrijk dat dit speelgoed past bij de ontwikkeling van het kind. Dit geeft het kind een uitdaging en met een beetje geluk zal het kind er langere tijd plezier aan beleven.

Goed speelgoed heeft een leeftijdindicatie

De leeftijdindicatie staat niet voor niets op de doos. Maar hou er wel rekening mee dat dit wel gemiddelden zijn. Sommige kinderen kopen voor of achter ten opzichte van hun leeftijdgenoten.

Goed speelgoed blijft lang leuk

Goed speelgoed gaat niet alleen technisch lang mee, maar blijft ook boeien. Tijdloos speelgoed is het beste. Dit is speelgoed dat je na jaren uit de kast trekt, en dan denkt "leuk daarmee ga ik spelen!".

Goed speelgoed heeft een gebruiksaanwijzing

Bij een blokkendoos is dit natuurlijk niet nodig, maar voor een spel of ander speelgoed dat uitleg behoeft is het belangrijk dat er een goede Nederlandstalige handleiding wordt meegeleverd. Duidelijk leesbaar en liefst ook voor kinderen begrijpelijk.

Goed speelgoed doet je de tijd vergeten

Goed speelgoed is speelgoed waarbij je in het spelen opgaat. Of dat nu een spel is, poppen, of constructiespeelgoed, als je in het spel opgaat is het goed speelgoed.
(C) Alle teksten: van Rijswijk Content=King. Mogelijk gemaakt door Blogger.